Verdriet en pijn slaan kraters in mijn binnenste. Met lichaamstaal en gesproken woorden trachten ze me te vernietigen. Volgens hen ben ik iemand waarvoor een professionele handleiding nodig is.

Ik las dat mensen sterk kunnen reageren op kanten van een ander die ze bij zichzelf onderdrukken. Is dat een vorm van jaloezie? Zijn ze afgunstig omdat de ander wél die kanten durft te onderzoeken en te laten zien? Zijn ze gefrustreerd en gevangen in hun eigen bekrompen leven? Is dat het excuus voor hun aanval op mij? Verklaren ze mij zonder enige deskundige kennis geestesziek, omdat mijn oprechte manier van leven hun verstand te boven gaat?

Weet je, op dit moment interesseert me dat helemaal niets. Jouw hand ligt op mijn billen. Ooit, heel lang geleden – ik was nog een kind – zag ik een fragment op televisie waarbij een man en een vrouw naast elkaar op een balkon stonden. Ze leunden samen tegen de balustrade. Als ik me goed herinner had ze hem net verteld dat ze zwanger was. Hij stak zijn arm zijdelings uit om een hand op haar borst te leggen, om te voelen of haar borst was gezwollen dankzij het nieuwe leven in haar buik. De vanzelfsprekendheid van dit vertrouwelijk gebaar raakte me diep. Als kind had ik nog nooit zoiets gezien.

Het is wonderbaarlijk, dat ik dit vertrouwen nu zelf heb gevonden, na wat voor mijn gevoel een onbewuste zoektocht van meer dan honderd jaar leek. De vanzelfsprekendheid van jouw over mijn lijf geslagen been in de nacht; jouw hand die me voortdurend onbewust zoekt en vindt terwijl je slaapt. Het doet goed te voelen dat je blijkbaar naar me verlangt. Ik heb nooit eerder ervaren dat een man me op deze manier nodig had. Ik was er om klusjes te doen, om te zorgen voor gerieflijkheid en als leuke accessoire. Ons verlangen naar elkaar is simpelweg liefde. Jij komt voor me op als anderen dreigen me pijn te doen. Dat is essentieel voor mij. Zo zit ik zelf ook in elkaar. Ik hou van jou. Ook daarom.

Ik voel jouw lichaam tegen het mijne, huid tegen huid. Mijn vingers lezen de fijne haartjes op jouw arm alsof ze in braille staan geschreven. Ik inhaleer jouw adem en luister naar je. Als ik me omdraai, verplaatst jouw hand zich naar mijn heup. Met gesloten ogen probeer ik ons lichaamscontact optimaal te ervaren en tot me te laten doordringen. Liefde sijpelt door al mijn poriën naar binnen. Waar zojuist binnenin mij nog grote leegte was, wordt het warm. Ik kan niet slapen. Ik wil niet slapen. Ik wil de lava voelen die niet naar buiten maar juist naar binnen stroomt en me verwarmt. Afgekoelde lava is na geruime tijd zeer vruchtbaar.

Ik wil vol zijn van liefde, zo vol dat ik overstroom en nog meer liefde kan geven dan al ik doe. Liefde en geen boosheid. Soms dreig ik mezelf te verliezen dankzij de wrede uitholling van mijn binnenste door mensen die me na aan het hart liggen. Jouw liefde vult de gaten weer op en maakt me sterk. Ik weiger te transformeren in diegene waarvan ze beweren dat ik die ben. Het zou voor hen zoveel makkelijker zijn om gelijk te krijgen. Ze werpen een grote stofwolk op om mij te bezoedelen en tegelijkertijd hun eigen tekortkomingen te maskeren. Ze schuwen hersenspoeling niet.

Ze doen maar. Ik ben soms heel verdrietig, maar niet bang. Ik vertrouw er blindelings op dat het oog van de liefde ziet wie ik werkelijk ben, zelfs slapend in de donkere nacht.

The sleeper (self-portrait)